0
Linkedin  Instagram  Facebook

LIFE+

Τίτλος: BIODELEAR - LIFE13 ENV/GR/000414, «Η αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου με ένα καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον ελκυστικό με τη χρήση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης δια επιβλαβείς οργανισμούς»
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: LIFE13 ENV
Διάρκεια: 2014-2019
Το έργο με Ακρωνύμιο «BIODELEAR» και τίτλο «Η αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου με ένα καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον ελκυστικό με τη χρήση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής διαχείρισης δια επιβλαβείς οργανισμούς», υλοποιείται με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και αφορά στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής δια¬χείρισης για τον έλεγχο της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata) χωρίς τη χρήση εντομοκτόνων. Το πρόγραμμα βασίζεται στην τεχνική της μαζικής παγίδευσης, με ένα νέο οικολογικό και οικονομικό ελκυστικό, το BIODELEAR. Το ΜΦΙ πραγματοποιεί καθόλη τη διάρκεια του έργου έλεγχο των οπωρώνων εσπεριδοειδών στον Κάμπο της Χίου, ως προς τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτορρυθμιστικών ουσιών, στα πλαίσια της ανάπτυξης της ανωτέρω στρατηγικής.

Website: http://www.biodelear.gr
Facebook: https://www.facebook.com/Biodelear

Τίτλος: LIFE CONOPS “Development & demonstration of management plans against -the climate change enhanced- invasive mosquitoes in S. Europe”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: LIFE+ Environment Policy and Governance (LIFE12 ENV/GR/000466)
Διάρκεια: 01.07.2013-30.11.2019
Το έργο με Ακρωνύμιο «LIFE CONOPS» και τίτλο “Development & demonstration of management plans against -the climate change enhanced- invasive mosquitoes in S. Europe”, υλοποιείται με συντονιστή φορέα το ΜΦΙ και αφορά στην αντιμετώπιση και στον τρόπο ελέγχου της εξάπλωσης και της εγκατάστασής κουνουπιών σε όλη την Ευρώπη. Το έργο LIFE CONOPS (www.conops.gr) “Ανάπτυξη και επίδειξη διαχειριστικών σχεδίων έναντι των ενισχυόμενων από την κλιματική αλλαγή χωροκατακτητικών κουνουπιών στην Νότια Ευρώπη” (LIFE12 ENV/GR/000466) συγχρηματοδοτείται από το Περιβαλλοντικό Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης LIFE+ Environment Policy and Governance. Το ΜΦΙ είναι ο συντονιστής του έργου, ενώ σε αυτό συμμετέχουν συνολικά 10 εταίροι από την Ελλάδα και την Ιταλία. Αρκετά από τα είδη κουνουπιών τα οποία είναι χωροκατακτητικά (invasive mosquito species-IMS) έχοντας εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή επικράτεια βρήκαν ιδανικές περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν η εγκατάστασή τους η οποία ευνοήθηκε και από την κλιματική αλλαγή τις τελευταίες δεκαετίες. Το LIFE CONOPS στοχεύει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων διαχείρισης των χωροκατακτητικών κουνουπιών (invasive mosquito species-IMS). Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί αφενός ο έλεγχος της εξάπλωσης και της εγκατάστασής τους σε όλη την Ευρώπη και αφετέρου η προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα δεδομένα που σχετίζονται με τη διασπορά και την εποχιακή διακύμανση των χωροκατακτητικών κουνουπιών κρίνονται απαραίτητα για το σχεδιασμό και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισής τους. Δεδομένου ότι η ορθολογική διαχείριση των αρθροπόδων υγειονομικής σημασίας προλαμβάνει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, σπατάλη δημόσιου χρήματος και φαινόμενα αναποτελεσματικότητας, τα ευρήματα του συγκεκριμένου προγράμματος θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό των έργων που ως στόχο έχουν την ορθή αντιμετώπιση των ασθενειών που μεταδίδουν τα χωροκατακτητικά κουνούπια.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: http://www.conops.gr

Τίτλος: SAGE 10-LIFE09 ENV/GR/000302 “Establishment of Impact Assessment Procedure as a tool for the sustainability of agro-ecosystem: the case of Mediterranean olives”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: LIFE
Διάρκεια: 2010-2014
Το έργο με τίτλο: SAGE 10-LIFE09 ENV/GR/000302 “Establishment of Impact Assessment Procedure as a tool for the sustainability of agro-ecosystem: the case of Mediterranean olives”, υλοποιήθηκε με συντονιστή φορέα το ΜΦΙ και είχε ως στόχο την ανάπτυξη μεθόδου εκτίμησης των πιθανών επιπτώσεων (Impact Assessment Procedure - ΙΑΡ) που προκύπτουν κατά την καλλιέργεια της ελιάς τόσο όσν αφορά στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Η εφαρμογή της μεθόδου στοχευει ταυτόχρονα στη βελτιστοποίηση της παραγωγής ελιας και ελαιολάδου, ώστε να εξασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.sage10.gr

Τίτλος: PISA-LIFE13 ENV/ES/000504, “Innovative eco -friendly traps for the control of Pine Lepidoptera in urban and recreational places”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: LIFE 13 ENV/ES/000504
Διάρκεια: 2014-2017
Το έργο με τίτλο: PISA-LIFE13 ENV/ES/000504, “Innovative eco -friendly traps for the control of Pine Lepidoptera in urban and recreational places”, υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΜΦΙ, ως εταίρου και είχε ως στόχο την εξέταση της αποτελεσματικότητας πρότυπης συσκευής παγίδευσης των προνυμφών των εντόμων Thaumetopoea pityocampa και Dendrolimus pini, σοβαρών εχθρών των Pinaceae στην νότιο και στην βόρειο Ευρώπη αντιστοίχως, σε συνδυασμό με την φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο της σεξουαλικής σύγχυσης (mating disruption).
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://lifepisa.eu

Τίτλος: EcoPest-LIFE 07 ENV/GR/00266 “Strategic plan for the adaptation and application of the principles for the sustainable use of pesticides in a vulnerable ecosystem”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: LIFE
Διάρκεια: 2009-2012
Το έργο με τίτλο: EcoPest-LIFE 07 ENV/GR/00266 “Strategic plan for the adaptation and application of the principles for the sustainable use of pesticides in a vulnerable ecosystem”, υλοποιήθηκε με συντονιστή φορέα το ΜΦΙ και είχε ως στόχο την εφαρμογή των αρχών της (τότε) νέας Οδηγίας πλαίσιο, για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων στο ευάλωτο στη ρύπανση υδάτινο οικοσύστημα του Κωπαϊδικού πεδίου. Το πρόγραμμα παρείχε τεχνογνωσία στο ΥπΑΑΤ προκειμένου να καταρτίσει το απαιτούμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://www.ecopest.gr

Τίτλος: Hydrosense-LIFE08 ENV/GR/000570 “HydroSense - Innovative precision technologies for optimised irrigation and integrated crop management in a water-limited agrosystem”
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης: LIFE
Διάρκεια: 2010-2012
Το έργο με τίτλο: Hydrosense-LIFE08 ENV/GR/000570 “HydroSense - Innovative precision technologies for optimised irrigation and integrated crop management in a water-limited agrosystem”, υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΜΦΙ και είχε ως στόχο τη διαχείριση των υδάτινων πόρων με την εφαρμογή συστημάτων γεωργίας ακριβείας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://ec.europa.eu/environment/life/project/Projects/index.cfm?fuseaction=home.showFile&rep=file&fil=LIFE08_ENV_GR_000570_LAYMAN_EL.pdf

Τίτλος: Innovative technologies for climate change mitigation by Mediterranean agriculture sector
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης:LIFE
Ημερομηνία Έναρξης:1/7/2018
Διάρκεια:6 έτη και 6 μήνες
Το έργο με ακρωνύμιο «ClimaMed» υλοποιείται με συντονιστή φορέα το ΜΦΙ και χρηματοδοτείται κατά 60% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμου μεθοδολογίας, 3ου επιπέδου (Tier-3) μέτρησης αερίων θερμοκηπίου από τον γεωργικό τομέα, με χρήση τεχνολογίας LIDAR καθώς και υπολογισμού των διαχρονικών μεταβολών της οργανικής ουσίας του εδάφους σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Το έργο υλοποιείται σε 15 πιλοτικές περιοχές στην Ελλάδα και για διαφορετικές καλλιέργειες (ελιά, αμπέλι, σιτάρι/καλαμπόκι, λαχανικά, κελυφωτό φιστίκι), η εφαρμογή του όμως θα έχει Ευρωπαϊκή διάσταση καθώς προβλέπεται να αναπτυχθούν (1) μεθοδολογία/τεχνολογία μέτρησης αερίων θερμοκηπίου στον αγρό με απλό και οικονομικό εξοπλισμό με εφαρμογή τεχνολογίας LIDAR και ψηφιακής (δορυφορικής) απεικόνισης καθώς και (2) διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης των εκπομπών ανά εκμετάλλευση (χωράφι). Καθώς θα είναι πλέον εφικτή η μέτρηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδο αγρού, το έργο θα προσφέρει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβερνητικές/περιφερειακές αρχές και άλλων Μεσογειακών/Ευρωπαϊκών χωρών: 1. Μέτρηση, τεκμηρίωση και χρονική μεταβολή των εκπομπών του γεωργικού τοτης της χώρας, σε αντίθεση με την εκτίμηση των εκπομπών που πραγματοποιείται σήμερα (με εφαρμογή υπολογιστικής μεθόδου επιπέδου Tier-1). 2. Χαρακτηρισμό των παραγωγών ανάλογα με τις εκπομπές αερίων από τις εκμεταλλεύσεις τους και χάραξη πολιτικής επιβράβευσης για περαιτέρω μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Προσδιορισμό των αιτιών υψηλών εκπομπών. 3. Απόλυτη, και όχι κατ’ εκτίμηση, τεκμηρίωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σκεπτικού λήψης αποφάσεων χορήγησης επιδότησης στους παραγωγούς για περαιτέρω μείωση του αποτυπώματός τους.4. Σύγκριση γεωργικών πρακτικών (π.χ. χρόνος και δοσολογία εφαρμογής λιπασμάτων, επαναχρησιμοποίηση γεωργικών αποβλήτων στο χωράφι, κ.α.) ανάλογα με το αποτύπωμά τους και προώθησής τους ως ορθές γεωργικές πρακτικές. Θα είναι επίσης εφικτός ο καθορισμός εθνικού σήματος πιστοποίησης μειωμένων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, το οποίο θα μπορούν να φέρουν τα προϊόντα. 6. Τεκμηρίωση εναρμόνισης του γεωργικού τομέα της χώρας με την Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα. Website: https://life-climamed.eu
Συντονιστής φορέας:Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Συμπράττοντες Φορείς:Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Πολυτεχνείο Κρήτης, Green Projects, Envitech, University Miguel Hernández de Elche, Centro di Sperimentazione e Assistenza Agricola
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ:Δρ Μαρία Ντούλα

Τίτλος:Pollutant Photo-NF remediation of Agro-Water
Φορέας – Πλαίσιο Χρηματοδότησης:Horizon 2022
Ημερομηνία Έναρξης:2/7/2018
Διάρκεια:6 έτη και 6 μήνες
Το έργο με ακρωνύμιο «LIFE PureAgroH20» υλοποιείται με συντονιστή το ΜΦΙ και χρηματοδοτείται κατά 60% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμου λύσης για την απορρύπανση των υγρών αποβλήτων που παράγονται από τις αγρο-βιομηχανίες κατά τις διεργασίες επεξεργασίας φρούτων και νωπών κηπευτικών, καθώς και στην απαίτηση εξοικονόμησης νερού και ενέργειας μέσω επεξεργασίας και ανακύκλωσής του από ενεργειακά αυτόνομα συστήματα.
Website: www.lifepureagroH2o.com
Συντονιστής φορέας:Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Συμπράττοντες Φορείς:ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΖΑΓΟΡΙΝ, Πανεπιστήμιο Αλμερίας, Citricos Del Adarax
Συντονιστής Έργου για το ΜΦΙ:Δρ Αιμιλία Μαρκέλλου
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.lifepureagroH2o.com, https://mailchi.mp/3e84d996480f/vd6b724nhz-september2019
Twitter: https://twitter.com/pureagroh2o
Facebook: https://www.facebook.com/lifepureagroh2o
Avocado

Τελευταία ενημέρωση: 15/1/2025