0
Linkedin  Instagram

Πράσινο Ταμείο

Τίτλος: Σύστημα αξιολόγησης γαιών για γεωργική χρήση ενόψει της κλιματικής κρίσης – Land Eval
Πηγή Χρηματοδότησης:  Πράσινο Ταμείο, Χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2022» Άξονας Προτεραιότητας 3 «ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ»
Συντονιστής φορέας: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
Συντονιστής έργου: Δρ Μαρία Ντούλα
Ημερομηνία Έναρξης: 01.12.2022
Διάρκεια: 2 έτη

Το Land Eval έχει σχεδιαστεί ώστε να συνδράμει στην προστασία της γεωργικής παραγωγής της χώρας και στην έγκαιρη προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή, καθώς θα υποστηρίξει τη λήψη αποφάσεων στον σχεδιασμό δράσεων προσαρμογής και πιθανώς αναδιάρθρωσης της ελληνικής γεωργίας με ορίζοντα το 2050. Θα αναπτύξει μία μοναδική διαδικτυακή εφαρμογή σε περιβάλλον GIS, η οποία θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα είδη, η καλλιέργεια των οποίων θα μπορούσε να είναι βιώσιμη στις διάφορες περιοχές της χώρας και υπό διαφορετικά κλιματικά σενάρια έως το 2050. Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο λήψης αποφάσεων για τις Αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων, η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών και η επισιτιστική ασφάλεια της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, το έργο θα αναπτύξει μία web GIS εφαρμογή η οποία θα παρέχει πληροφορίες:

A. Ανά περιοχή ενδιαφέροντος
Θα γίνεται αναζήτηση στο χάρτη μιας περιοχής ενδιαφέροντος και λήψη πληροφορίας για την καταλληλότητα των ήδη καλλιεργούμενων ειδών ως προς τις επικρατούσες εδαφοκλιματικές συνθήκες. Θα εμφανίζονται προγνωστικοί χάρτες κλιματικών συνθηκών μέχρι το 2050 και τα αντίστοιχα είδη, η καλλιέργεια των οποίων θα είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στις νέες κλιματικές συνθήκες.

B. Ανά καλλιεργούμενο είδος
Η αναζήτηση θα γίνεται ανά καλλιεργούμενο είδος, οπότε ο χρήστης εισάγοντας το είδος για το οποίο επιθυμεί να λάβει πληροφορίες θα μπορεί να δει τις περιοχές στην επικράτεια όπου το είδος αυτό ευδοκιμεί ή θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σήμερα, αλλά και στις συνθήκες που περιγράφουν τα κλιματικά μοντέλα έως το 2050. Και στις δύο λειτουργικότητες (1) θα γίνεται εκτίμηση κινδύνου εμφάνισης Μη Παρασιτικών Ασθενειών (εξαρτώμενες από τις περιβαλλοντικές συνθήκες) που μπορεί να απειλήσουν την παραγωγή, και (2) η πληροφορία θα παρέχεται και οπτικοποιημένη με χάρτες καταλληλότητας και χρήση χρωματικής κλίμακας, αλλά και ως αρχείο προς εκτύπωση.

Website: https://www.landeval.gr

Τελευταία ενημέρωση: 25/4/2024