0
Linkedin  Instagram
Εκπαιδευτικό υλικό για την ορθή διαχείριση του «Ασιατικού κουνουπιού τίγρης»

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού έργου COST Action CA17108 «Aedes Invasive Mosquitoes» (ΑΙΜ COST), ολοκληρώθηκε η δημιουργία εκπαιδευτικών βίντεο που αφορούν στην ορθή διαχείριση των χωροκατακτητικών κουνουπιών (στην κατηγορία αυτή ανήκει και το γνωστό «Ασιατικό κουνούπι τίγρης»). Τα 2 θεματικά βίντεο αφορούν α) στην ορθή διαχείριση παγίδων ωοθεσίας (https://www.conops.gr/management-plans/ovitraps/) και β) στη μείωση των εστιών ανάπτυξης των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους (μεθοδολογία «πόρτα-πόρτα», https://www.conops.gr/door-to-door/). Επιπλέον, προτάθηκε η δημιουργία ενός ακόμα και το οποίο θα είναι «εισαγωγή» για τα άλλα 2 βίντεο (βασικές πληροφορίες για κουνούπια, χωροκατακτητικά κουνούπια κτλ).

Λόγω της εμπειρίας που διαθέτει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο στις δυο συγκεκριμένες μεθοδολογίες προτάθηκε στον Δρ Α. Μιχαηλάκη να αναλάβει το συντονισμό της συγκεκριμένης ομάδας εργασίας και το ΜΦΙ διοργάνωσε συνάντηση στην Αθήνα με στόχο την παραγωγή των συγκεκριμένων βίντεο (28 Ιουνίου έως και 2 Ιουλίου 2021). Στο διάστημα αυτό έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την παραγωγή των συγκεκριμένων βίντεο και συμμετείχαν περισσότερα από 10 άτομα (με έμφαση νέους επιστήμονες).

Η κύρια χρηματοδότηση της δημιουργίας του εκπαιδευτικού υλικού ήταν από το COST Action CA17108 «Aedes Invasive Mosquitoes» (ΑΙΜ COST). Εκ μέρους της Ελλάδας υπήρξε υποστήριξη από το ΜΦΙ και την Περ. Αττικής ως συνέπεια του ολοκληρωμένου έργου διαχείρισης των κουνουπιών που εφαρμόζουμε τον τελευταίο χρόνο. Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές που παρουσιάζουν τα βίντεο είναι αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων και ενεργειών του έργου «Καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών (Culicidae) στην Περιφέρεια Αττικής» και αποτελούν ένα ωραίο παράδειγμα «καλής πρακτικής» τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό υλικό είναι στην Αγγλική γλώσσα αλλά έχει ήδη μεταφραστεί προκειμένου να προβληθεί σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης και των γειτονικών χωρών που συμμετέχουν στο έργο COST (μεταφρασμένο σε 28 διαφορετικές γλώσσες). Όλο το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://www.aedescost.eu/videos και μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα και τα 3 βίντεο. Ελπίζουμε να το απολαύσετε και να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην ενημέρωση και εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων και του κοινού.

Τελευταία ενημέρωση: 12/4/2024