0
Linkedin  Instagram

Εργαστήριο ΜΗ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ, ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Το εργαστήριο Μη Παρασιτικών Ασθενειών μελετά τις ασθένειες που οφείλονται σε αβιοτικούς παράγοντες καταπόνησης (stress) με σκοπό τη διάγνωση και την εξεύρεση αποτελεσματικών και φιλο-περιβαλλοντικών στρατηγικών αντιμετώπισής τους. Στο εργαστήριο πραγματοποιείται εφαρμοσμένη έρευνα για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αναφορικά με τη λίπανση και άρδευση των καλλιεργειών ώστε τα αγροτικά προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά σε τιμές και ποιότητα. Στο εργαστήριο πραγματοποιούνται επίσης αναλύσεις φυτών, εδάφους, νερών με στόχο τη βελτιστοποίηση της λίπανσης των καλλιεργειών και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από ανόργανα θρεπτικά στοιχεία όπως νιτρικά, φωσφορικά άλατα αλλά και από βαρέα μέταλλα. Το εργαστήριο παρέχει υπηρεσίες αγρού (on farm services) για την  ορθολογική χρήση της λίπανσης, άρδευσης και άλλων συντελεστών παραγωγής με στόχο τη μείωση του κόστους των εισροών και τη βέλτιστη αξιοποίηση τους.


Κύρια πεδία έρευνας σήμερα

Οι κύριοι τομείς ερευνητικής δραστηριότητας του Εργαστηρίου σχετίζονται με:
  • Τη μελέτη της ανόργανης θρέψης εγχώριων και εισαγομένων ποικιλιών ελιάς με στόχο την αξιοποίηση των γενετικών διαφορών τους στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων του εδάφους και τη διαχείριση της λίπανσης.
  • Τη μελέτη της εποχιακής διακύμανσης της πρόσληψης ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στο αμπέλι με αναλύσεις εδάφους και φύλλων κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου με στόχο τη δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων αποτελεσματικής διαχείρισης της λίπανσης.
  • Τη μελέτη της επιβάρυνσης με νιτρικά σε αγροτικά προϊόντα όπως τυρί, φυλλώδη λαχανικά, καρπούς κ.ά.

Επιστημονικό προσωπικό Εργαστηρίου
Δρ Μαρία Ντούλα, Χημικός, Ερευνήτρια Α΄, Προϊσταμένη Εργαστηρίου
Δρ Γεράσιμος Ε. Τρωγιάνος
, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας
Χρόνης Θ. Κολοβός, MSc, Γεωπόνος, Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Γ΄

Γεώργιος Α. Ζάγκλης, MSc, Γεωπόνος
Σταμάτιος Ε. Καβασίλης, MSc, Γεωπόνος
Γεωργία-Χριστίνα Μουσελίνου, MSc, Χημικός
Γεράσιμος Γ. Τσιτσέλης, Γεωπόνος
Στέφανος Α. Κωσταράς, Γεωπόνος
Σταύρος Σ. Κοσμίδης, MSc, Τεχνολόγος Γεωπόνος
Δημήτριος Ε. Δήμου, Τεχνολόγος Γεωπόνος

Τεχνικοί Βοηθοί
Ελισάβετ Ρουκουνάκη

Μαριάννα Ζαρνογεώργου

Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2024